BLÅVANDSKRUCIFIKSET.

 

Blåvandshuk menighedsråd vedtog i 2024 at genopsætte det endnu engang renoverede krucifiks på Oksby kirkegård. Krucifikset var for år tilbage opsat i det nu nedlagte lapidarium øst for kirken, men nedtaget og genrenoveret ad flere omgange, bl.a. i 1984/85 af Palle Bønnelykke. Senere financierede Blåvand Aktivitets Center den hidtil sidste renovering,  efter hvilken det indtil juni 2024 blev opbevaret på loftet af graverhuset ved Oksby kirke. Det er nu opsat nordøst for kirken.

Historien om ”Blåvandskrucifikset” er blevet nedskrevet af Jørgen Tøstesen og trykt i Kirkebladet nr. 2  for Aal, Børsmose, Ho, Oksby, Mosevrå kirker. Artiklen gengives her under:

 

Blåvandskrucifikset.

 

Det er ganske ordinært i udførelse og ligner til forveksling flere andre, men har dog en lidt usædvanlig historie. En tidlig forårsdag i 1914 kom en mærkelig københavner kørende ind til Strandfogedgården i Blåvand i sit automobil – ja, alene dét, viste at han ikke var helt almindelig på de kanter! Han spurgte efter ejeren.

Knud Wøldike Schmidt hed han og resultatet af hans ekspedition blev, at han 11. marts 1914 fik skøde på en langstrakt parcel, matr. Nr. 11i af Vandflod på i alt 6813 kvm. , der strakte sig et par hundrede meter fra klitrøkken og ned til havstokken. Købspris 80 kr. blev betalt kontant!

Senere på sommeren slog han sig ned på Strandfogedgården i en måneds tid, hvor han fik kost og logi og lagde beslag på huggehuset. Den mærkelige københavner var ikke længere klædt i sit smarte automobildress, men gik i en munkelignende lang grå kappe og med en lille sort hue på hovedet. Han havde travlt med at tømre og mure ude på parcellen, og ellers skrev han på et eller andet!

En dag kom fragtmanden med et stort, nyt krucifiks med kors og hus og det hele. Det blev stillet op ude i klitrækken på et solidt betonfundament og med en solid træbænk foran. Sådan fik Blåvand sit krucifiks, og her kunne man nu sidde i klitterne ved Blåvand fyr og nyde dette!

Det blev en turistattraktion, for badegæsterne og omegnens søndagsskoler brugte stedet til den årlige udflugt, hvor der var plads til at lege med nok af sand og hav. Han købte senere parcelen ved siden af og havde nu godt 14.000 kvm, hvis ellers det var hjemme, det hændte jo, at havet tog en bid af kagen eller lagde noget til.

Sådan gik det i vinterstormene 1937/38, hvor havet rejste sig og tog krucifikset med tilhavs og knuste det lille hus til pindebrænde. Selve Kristusfiguren drev i land og blev fundet af en dreng, Simon Berg Knudsen, som var ude at bese forholdene efter stormen og kigge efter rav. Han samlede figuren op et par meter fra vendkanten, stoppede den i en sæk og lagde den på loftet, da han kom hjem. Her lå den i meget lang tid.

Først i 1958, da det daværende menighedsråd besluttede at indrette en mindelund på Oksby kirkegård, blev der interesse for at få genrejst krucifikset. Det blev grundigt restaureret, kors og hus blev genskabt, og her har det siden stået.

Det blev renoveret igen i 1984/85 af Palle Bønnelykke.

Her står det så i dag og trænger til en renovering igen og tanken kommer op, at om ikke det kunne være fint, hvis krucifikset fik sin oprindelige plads i klitrækken ved fyret tilbage?

Jørgen Tøstesen.